Παράθυρο στον Θεό

Μαγιάτικο πρωινό 25 Μαίου ΄15

1. Ότι τίποτα αρνητικό όσο αρνητικό κι’αν είναι και αν αναποδογυρίζει τον κόσμο μου ακόμα, δεν έχει σχέση, ούτε έχει δυνατότητα να επηρεάζει την εμπιστοσύνη- Πίστη μου στο Θεό * . Γι’ άυτο το κάθε θέμα το προσεγγίζω-χειρίζομαι μοναδικά και γίνομαι άλλος συνέχεια, αναλόγως των χαρακτηριστικών του θέματος -χωρίς την ανάγκη να υπερασπίσω την δική μου αμφιβολία στην πραγματικότητα και όχι τον Θεό. Έτσι τίποτα στον κόσμο δεν σημαίνει τίποτα πέρα από την εν Αγίω Πνέυματι ύπαρξη του.

2. Όταν μιλάμε για την πραγματικότητα, την φυσική  και την υπερφυσική, την οντολογία με μία λέξη, η πραγματικότητα  δεν είναι ποτέ δισδιάσταστη. Έτσι η εμπειρική γνώση  του κάθε αντικειμένου γνώσης, το να γνωρίσεις κάτι όπως πραγματικά είναι, την κατ’επίγνωσην κρίση, χρειάζεται προσέγγιση στη βάση των χαρακτηριστικών του ίδιου του όντος.

3. Η  Μεσότητα η υγιής θέση επί ενός θέματος, μεταξύ δύο άκρων, το Μέτρο το Άριστο το αρχαιοελληνικό, χρειάζεται γνώση του ποια είναι τα κάθε φορά δύο άκρα: άλλη είναι η Μεσότητα της τσιγκουνιάς και της υπερεξωστρέφειας, δηλαδή η φιλανθρωπία, άλλη μεταξύ δύο άκρων διαφορετικών. Έτσι όποιος εφαρμόζει γενικευμένες λύσεις αυτοσχεδιαστικές, αστοχεί. Επίσης αστοχεί όποιος προσπαθεί να υπερασπίσει την δική του, μέσα του αμφιβολία προς τον Θεό (σημείο 1).

4. Να είσαι με τον Κύριο Ιησού Χριστό σε μυστική νεανικότητα.

5. Λένε οι ψυχολόγοι και οι φίλοι μου οι λόγιοι, απλά τα πράγματα να λές και στα τραγούδια να μην κλαις.

* Αυτό στην πράξη μπορεί να συμβαίνει μόνο όταν την ανομίαν μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιον Σου εστί διαπαντός (δεν υπάρχει μικρή αμαρτία ενώπιον του Θεού…). Αυτές οι φαινομενικά αντίθετες θέσεις και αντιφατικές (Εμπιστοσύνη στο Θεό και γνώση αναπολογικότητας),  είναι στην πραγματικότητα αντίνομες, αναφέρονται σε εντελώς διαφορετικά πράγματα και δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε να απομονωθούν η μια από την άλλη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s